Om ossStartAffärsstödPublikationerÅsnebynKalendariumMedlem/GillenLediga tjänster
Spännande läsning om mat och hälsa

Artiklar om mat och hälsa

Vi skriver många artiklar om mat och hälsa. Nedan finner du artiklar
som är publicerade i Hushållningssällskapets tidning under år 2011.

 

 

 

Få tips, råd och härliga recept för familjen - varje månad

Fisk under frasigt täcke, köttfärs på spett med bulgursallad… Det finns många sätt att svänga till en rolig meny utan att öka kostnaderna eller göra det svårare att laga maten. Med vårt nyhetsbrev får man ny inspiration till lättlagad, god och uppfinningsrik mat varje månad – direkt till sin mejlbox! Läs mer här...

 

Vilken är den stora mattrenden just nu?

Intresset för mat är stort. Som ett tecken på det kan vi se massor av olika kockprogram i tv och det ges ut nya kokböcker varje dag!
Läs mer här...

 

 

 

 

Klokboken

Recepten i kokboken är populära maträtter som lagas i storköken runtom i Göteborg. De stämmer också överens med Göteborgs Stads definition av en miljömåltid. Läs mer här...

Nytt utbildningsmaterial om potatis

För dig som arbetar med utbildning som riktar sig till restaurang och storhushåll finns nu ett nytt undervisningsmaterial. Materialet är ett power-point material med tillhörande talmanus som finns i bildernas anteckningsrutor. Det innehåller anvisningar för kokning, samt receptförklaringar till boken ”mera POTATIS”. Läs mer här...

 

Fokus Matglädje får högt betyg av medverkande

15 kommuner har hittills gått med i projektet Fokus Matglädje. Av de första månadernas arbete börjar nu de positiva resultaten synas.
Nu är den första lägesrapporten för Fokus Matglädje färdigställd. Rapporten visar att deltagarna ger projektet bra omdömen.
Läs mer här...

 

 

Matvanekollen

Har du koll på dina matvanor? Nu kan du testa dig med Matvanekollen på Livsmedelsverkets webbplats. Du kan välja mellan ett snabbtest eller registrering av en eller flera måltider. Läs mer här...

 

Fokus Matglädje 2011

Nu är det fritt fram för fler att lyfta den offentliga måltiden. De kommuner som deltar i projektet Fokus Matglädje tar tydlig ställning för matglädje och hållbar utveckling. Under 2011 finns det möjlighet för 35 nya kommuner att komma med i den nationella satsningen.
Läs mer här...


Säker mat i sommar
Mat och bakterier blir alltid aktuellt när sommaren och värmen kommer. Sommaren med värme, utflyktsmat, grillning och resor. Håll koll på maten för en god sommar. Läs mer här...

 

 

 

Vatten

Tänk att en livsviktig global bristvara kostar oss så lite. Vårt vanliga svenska kranvatten är i de allra flesta fall av ypperlig kvalitet, och den absolut bästa törstsläckaren ur alla hänseenden. Effektivt, billigt, miljövänligt och snällt mot tänderna. Läs mer här...

 

 

Lägerverksamhet med sunda vanor blir film

Många barn och ungdomar åker på läger. I sämsta fall blir det bara snabbmat och tomma kalorier som serveras. Men hur får man ett läger att fungera så att både kropp och själ mår bra? Svaret är att man måste våga prova annorlunda motionsformer, massage och flera olika matalternativ. Läs mer här...

 

Matsvinn - workshop

Nu har startskottet gått för de Workshops som arrangeras runt om i landet inom projektet MindreMatsvinn.nu. Först ut var Västra Götaland. Deltagarna inspirerades av kollegornas positiva exempel, och fick samtidigt hjälp att undvika andras misstag. Läs mer här...

 

Matsvinn - Ulla-Karin Barr

Ofattbara 30 procent av fullt ätliga livsmedel går till spillo utan att göra nytta som mat. I länder med sämre ekonomiskt välstånd har denna höga siffra helt andra orsaker än i den rikare delen av världen. För att lyckas minska vårt matsvinn gäller det att ändra beteende.
Läs mer här...

 

 
Nytt kvalitetsverktyg för skolmaten

Många aspekter lämnas idag åt slumpen när de gäller den viktiga skollunchen. Detta vill SkolmatSverige ändra på. I höst lanseras ett verktyg som hjälper skolor och kommuner att utveckla kvaliteten på skolmaten. Redan nu används verktyget i den första nationella studien av svensk skolmåltidskvalitet någonsin. Läs mer här...

 

 
Potatisen är på fram-marsch!

Vilket livsmedel är miljömässigt rätt, finns i olika smaker, konsistenser
och färger och är dessutom både nyttig och god? Svaret är givet – potatis. Läs mer här...

 

Inspiration för läger
I dagarna lanseras en ny lägerhandbok och en lägerfilm full av tips och idéer! Materialet ger konkreta råd och inspiration både när det gäller maten och aktiviteterna under en lägervistelse. Boken och fi lmen är till för dem som anordnar läger inom skolan, idrotten, scouterna och övrigt föreningsliv. Läs mer här...
 
Konkreta handlingsplaner i Borås

Viljan finns, men verktygen saknas. Så beskrivs ofta en av bromsklossarna i kampen mot onödigt matsvinn. I Borås stad tog några enhetschefer tillfället i akt. De använde sitt projektarbete för att skapa en konkret handlingsplan som ska minska tallriksavfallet i skolköken. Läs mer här...

 

 
Fokus på Matglädje i Bollebygd

Anna-Lena Johansson, kostchef i Bollebygds kommun, kom tillbaka från sin föräldraledighet 1 maj. Bland högarna på skrivbordet fanns information om projektet Fokus Matglädje. Detta blev en inspirerande rivstart för att få ihop en ny kostpolicy. Läs mer...

 

 
Fokus Matglädje i Mark
En ny 10-veckors vegetarisk matsedel, med gröna alternativ lagade från grunden. Hembakt bröd. Utbildningssatsning till alla pedagoger. I Marks kommun brinner man lite extra för skolmaten, och projektet Fokus Matglädje gav extra energi åt eldsjälarna. Läs mer...