|
Få tips, råd och härliga recept för familjen - varje månadFisk under frasigt täcke, köttfärs på spett med bulgursallad… Det finns många sätt att svänga till en rolig meny utan att öka kostnaderna eller göra det svårare att laga maten. Med vårt nyhetsbrev får man ny inspiration till lättlagad, god och uppfinningsrik mat varje månad – direkt till sin mejlbox! Läs mer här...
|
Vilken är den stora mattrenden just nu?Intresset för mat är stort. Som ett tecken på det kan vi se massor av olika kockprogram i tv och det ges ut nya kokböcker varje dag!
|
|
|
KlokbokenRecepten i kokboken är populära maträtter som lagas i storköken runtom i Göteborg. De stämmer också överens med Göteborgs Stads definition av en miljömåltid. Läs mer här...
|
Nytt utbildningsmaterial om potatisFör dig som arbetar med utbildning som riktar sig till restaurang och storhushåll finns nu ett nytt undervisningsmaterial. Materialet är ett power-point material med tillhörande talmanus som finns i bildernas anteckningsrutor. Det innehåller anvisningar för kokning, samt receptförklaringar till boken ”mera POTATIS”. Läs mer här... |
|
|
Fokus Matglädje får högt betyg av medverkande15 kommuner har hittills gått med i projektet Fokus Matglädje. Av de första månadernas arbete börjar nu de positiva resultaten synas.
|
|
MatvanekollenHar du koll på dina matvanor? Nu kan du testa dig med Matvanekollen på Livsmedelsverkets webbplats. Du kan välja mellan ett snabbtest eller registrering av en eller flera måltider. Läs mer här...
|
Fokus Matglädje 2011Nu är det fritt fram för fler att lyfta den offentliga måltiden. De kommuner som deltar i projektet Fokus Matglädje tar tydlig ställning för matglädje och hållbar utveckling. Under 2011 finns det möjlighet för 35 nya kommuner att komma med i den nationella satsningen.
|
|
Säker mat i sommarMat och bakterier blir alltid aktuellt när sommaren och värmen kommer. Sommaren med värme, utflyktsmat, grillning och resor. Håll koll på maten för en god sommar. Läs mer här...
|
|
VattenTänk att en livsviktig global bristvara kostar oss så lite. Vårt vanliga svenska kranvatten är i de allra flesta fall av ypperlig kvalitet, och den absolut bästa törstsläckaren ur alla hänseenden. Effektivt, billigt, miljövänligt och snällt mot tänderna. Läs mer här...
|
|
Lägerverksamhet med sunda vanor blir filmMånga barn och ungdomar åker på läger. I sämsta fall blir det bara snabbmat och tomma kalorier som serveras. Men hur får man ett läger att fungera så att både kropp och själ mår bra? Svaret är att man måste våga prova annorlunda motionsformer, massage och flera olika matalternativ. Läs mer här...
|
|
Matsvinn - workshopNu har startskottet gått för de Workshops som arrangeras runt om i landet inom projektet MindreMatsvinn.nu. Först ut var Västra Götaland. Deltagarna inspirerades av kollegornas positiva exempel, och fick samtidigt hjälp att undvika andras misstag. Läs mer här...
|
|
Matsvinn - Ulla-Karin BarrOfattbara 30 procent av fullt ätliga livsmedel går till spillo utan att göra nytta som mat. I länder med sämre ekonomiskt välstånd har denna höga siffra helt andra orsaker än i den rikare delen av världen. För att lyckas minska vårt matsvinn gäller det att ändra beteende.
|
|
Nytt kvalitetsverktyg för skolmatenMånga aspekter lämnas idag åt slumpen när de gäller den viktiga skollunchen. Detta vill SkolmatSverige ändra på. I höst lanseras ett verktyg som hjälper skolor och kommuner att utveckla kvaliteten på skolmaten. Redan nu används verktyget i den första nationella studien av svensk skolmåltidskvalitet någonsin. Läs mer här...
|
|
Potatisen är på fram-marsch!
|
|
Inspiration för läger
I dagarna lanseras en ny lägerhandbok och en lägerfilm full av tips och idéer! Materialet ger konkreta råd och inspiration både när det gäller maten och aktiviteterna under en lägervistelse. Boken och fi lmen är till för dem som anordnar läger inom skolan, idrotten, scouterna och övrigt föreningsliv. Läs mer här... |
|
Konkreta handlingsplaner i Borås
|
|
Fokus på Matglädje i Bollebygd
|
|
Fokus Matglädje i Mark
En ny 10-veckors vegetarisk matsedel, med gröna alternativ lagade från grunden. Hembakt bröd. Utbildningssatsning till alla pedagoger. I Marks kommun brinner man lite extra för skolmaten, och projektet Fokus Matglädje gav extra energi åt eldsjälarna. Läs mer... |