Om ossStartAffärsstödPublikationerÅsnebynKalendariumMedlem/GillenLediga tjänster
Stadgar
Sök

Stadgar för Hushållningssällskapet Väst

Ladda ner pdf version av stadgarna här>>


Namn, ändamål, verksamhetsområde, medlemskap
 
§ 1.
Hushållningssällskapets namn är Hushållningssällskapet Väst.
 
Hushållningssällskapets ändamål är att främja landsbygdens utveckling genom att utveckla och förmedla kunskaper till nytta för dess näringar.
 
 
§ 2
Verksamhetsområdet utgörs av kommunerna Strömstad, Tanum, Munkedal, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Göteborg, Partille, Mölndal, Härryda, Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål, Färgelanda, Mellerud, Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Ale, Lerum, Alingsås, Vårgårda samt församlingarna Eggvena, Fölene, Bråttensby, Remmene, Tarsled och Herrljunga i Herrljunga kommun.
 
 
§ 3
Medlemskap i Hushållningssällskapet är öppet för den som erlägger medlemsavgift.
 
Medlem ska årligen till hushållningssällskapet betala den avgift, som ordinarie stämma beslutar. Medlemskap upphör, om medlem underlåter att vid anmodan betala medlemsavgift. Medlem som motverkar hushållningssällskapets ändamål kan uteslutas efter beslut av styrelsen.
 
Ordinarie stämma kan utse hedersmedlemmar. Dessa betalar ej medlemsavgift.
 
§ 4
Hushållningssällskapet har rätt att till personer, som gjort framstående insatser inom hushållningssällskapets verksamhetsfält, utdela utmärkelser, medaljer eller andra belöningar i guld att under kunglig krona bäras i band med länets färger. Ärende angående utdelning av utmärkelse, medalj eller belöning får inte behandlas av hushållningssällskapet om inte minst två tredjedelar av styrelsens ledamöter enats om det.
 
Organ, beslutanderätt och årsstämma
 
§ 5
Hushållningssällskapets stämma utgörs av fullmäktige samt styrelsens ledamöter.
 
Fullmäktige utgörs av medlemmarnas valda representanter och väljs av hushållningsgillen enligt regler som fastställs på hushållningssällskapets stämma.
 
Styrelsen väljs av fullmäktige enligt regler som framgår av dessa stadgar.
 
Hushållningsgillen är hushållningssällskapets underavdelningar vilkas områden beslutas av hushållningssällskapets ordinarie stämma. Medlem är ansluten till ett eller flera hushållningsgillen.
 
Hushållningssällskapet skall ha en verkställande direktör som utses av styrelsen.
 
Hushållningssällskapet har revisorer som utses av hushållningssällskapets ordinarie stämma och av länsstyrelsen.
 
§ 6
Hushållningssällskapets högsta beslutande organ är hushållningssällskapets stämma.
 
Stämmans befogenheter utövas helt av fullmäktige samt styrelsens ledamöter.
 
Styrelsen svarar för hushållningssällskapets organisation och förvaltning av hushållningssällskapets angelägenheter.
 
Vid hushållningssällskapets stämma har varje fullmäktig och varje ledamot av styrelsen en röst. Är fullmäktig dessutom ledamot i styrelsen får den fullmäktige rösta endast i sin sistnämnda roll. Ersättare för ledamot i dennes roll som fullmäktig har i sådana fall rösträtt.
 
§ 7
Hushållningssällskapet skall årligen, senast före april månads utgång, hålla ordinarie stämma.
 
Extra stämma hålls då styrelsen finner skäl till det eller när det för uppgivet ändamål skriftligen begärs av en revisor eller minst en tiondel av samtliga fullmäktige.
 
Kallelse till hushållningssällskapets ordinarie stämma, med angivande av tid och plats, skall utfärdas av styrelsens ordförande och införas i hushållningssällskapets publikation eller i en eller flera av de mest spridda tidningarna i området eller på Hushållningssällskapets hemsida minst fyra veckor före stämman. Senast två veckor före ordinarie stämma skall fullmäktige tillsändas föredragningslista över förekommande ärenden med därtill hörande handlingar via brev eller e-post.
 
Kallelse till extra stämma skall, med angivande av ärenden, tid och plats, utfärdas av styrelsens ordförande och införas i Hushållningssällskapets publikation eller i en eller flera av de mest spridda tidningarna i området eller på Hushållningssällskapets hemsida minst två veckor före stämman. Senast en vecka före den extra stämman skall fullmäktige tillsändas föredragningslista över förekommande ärenden med därtill hörande handlingar via brev eller e-post.
 
§ 8
Medlem eller hushållningsgille, som vill ta upp ett ärende till behandling vid hushållningssällskapets ordinarie stämma, skall anmäla ärendet till styrelsen senast 30 dagar före stämman, dock med rätt för stämman att efter tillstyrkan av styrelsen till behandling ta upp även senare inkommet ärende.
 
§ 9
Vid hushållningssällskapets ordinarie stämma skall följande ärenden behandlas:
1.       Val av stämmans ordförande
2.      Anmälan av stämmans protokollförare
3.      Godkännande av röstlängd
4.      Val av två personer att justera stämmans protokoll
5.      Fråga om stämman utlysts i behörig ordning
6.      Fastställande av dagordning
7.      Styrelsens redovisningshandlingar
8.      Revisorernas berättelse
9.      Beslut om fastställande av balans- och resultaträkningar
10.   Beslut om dispositioner beträffande vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen
11.    Beslut om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter och verkställande direktören
12.   Beslutom särskilt bemyndigande för styrelsen
13.   Fastställande av ersättningar till fullmäktige, ordförande, övriga ledamöter i styrelsen, revisorer, ledamöter i valberedningen och andra som valts till uppdrag inom sällskapet
14.   Fastställande av antalet ledamöter i styrelsen
15.   Val av ledamöter i styrelsen
16.   Val av ordförande bland ledamöterna i styrelsen för tiden till och med nästkommande stämma
17.   Val av ordförande och vice ordförande i hushållningssällskapet för tiden till och med nästkommande stämma
18.   Val av revisorer och revisorssuppleanter
19.   Val av valberedning
20. Av styrelsen framlagda ärenden
21.   Av medlem eller hushållningsgille väckta ärenden
22. Fastställande av medlemsavgift till hushållningssällskapet för nästkommande år
23. Fastställande av antal fullmäktige
24. Val av hedersmedlem
 
§ 10
Vid hushållningssällskapets stämma, vars förhandlingar är offentliga, har varje medlem av hushållningssällskapet rätt att närvara, i mån av utrymme, och att yttra sig.
Kallelse till extra stämma får ske först när föregående stämma avslutats.
 
§ 11
Beslut på stämma i sakfrågor fattas med absolut majoritet där annat inte föreskrivs i dessa stadgar.
 
Val avgörs med relativ majoritet.
 
Vid lika röstetal i sakfrågor har ordföranden utslagsröst, i personval avgör lotten.
 
Vid stämma skall omröstning ske öppet, dock skall personval ske med slutna sedlar om fullmäktig så begär.
 
I sakfrågor fattas beslut om sluten omröstning med absolut majoritet.
 
Vid stämma skall föras protokoll, vilket justeras av ordföranden jämte två utsedda justeringspersoner.
 
För att stämman skall vara beslutför måste minst hälften av fullmäktige vara närvarande.
 
Styrelsen
 
§ 12
Styrelsen skall bestå av lägst 5 och högst 9 ledamöter, som väljs av ordinarie stämma. Mandattiden skall vara två år och gälla från respektive ordinarie stämma. Halva/näst intill halva antalet ledamöter väljs varje år.
 
Styrelsens ordförande väljs av stämman. I övrigt konstituerar styrelsen sig själv.
  
§ 13
Styrelsen svarar för hushållningssällskapets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter. Det åligger styrelsen att låta verkställa av stämman fattade beslut.
 
§ 14
Styrelsen skall utse en verkställande direktör för hushållningssällskapet. Verkställande direktören skall ha hand om den löpande förvaltningen enligt de riktlinjer och anvisningar som styrelsen meddelar.
 
§ 15
Vid styrelsens sammanträden skall föras protokoll, vilka justeras av ordföranden och därtill utsedd justeringsperson.
 
Styrelsen är beslutför när mer än hälften av hela antalet ledamöter är närvarande.
 
Som styrelsens beslut gäller den mening för vilken mer än hälften av hela antalet styrelseledamöter röstar eller, vid lika röstetal, den mening som ordföranden företräder.
 
Sammanträdesersättningar, räkenskaper, revision, m. m.
 
§ 16
Fullmäktig, ledamot i styrelsen och revisor eller revisorsuppleant erhåller vid fullgörandet av sitt uppdrag ersättning enligt grunder, som stämman fastställer.
 
 
§ 17
Hushållningssällskapets verksamhet kan även bedrivas i av sällskapet hel- eller delägda aktiebolag eller juridiska personer av andra slag.
 
Bokslut skall av styrelsen upprättas för varje räkenskapsår, som är kalenderår samt, i förekommande fall, koncernredovisning för räkenskapsåret. Koncernredovisningen skall omfatta verksamheterna i hushållningssällskapet, dotterbolag samt juridiska personer av andra slag som konsolideras i koncernen. Räkenskaperna skall, tillsammans med en av styrelsen utarbetad berättelse över hushållningssällskapets samt i förekommande fall koncernens verksamhet under det gångna året, överlämnas för granskning av de därtill utsedda revisorerna före utgången av mars månad året efter räkenskapsåret.
 
§ 18
Hushållningssällskapets räkenskaper och förvaltning skall granskas av tre revisorer, varav en skall vara godkänd eller auktoriserad. Två revisorer utses av ordinarie stämma för tiden till och med nästa ordinarie stämma. En revisor utses av länsstyrelsen. För revisorerna skall utses personliga suppleanter. Till hushållningssällskapet ställd berättelse över verkställd revision i förekommande fall inklusive koncernen skall av revisorerna för varje år överlämnas till styrelsen senast fyra veckor före ordinarie stämma.
 
Hushållningsgillen m. m.
 
§ 19
Hushållningssällskapet kan vara uppdelat i hushållningsgillen eller annan motsvarande indelning, i det följande kallat gillen. Gille kan vara geografiskt organiserat. Gille kan vara tematiskt organiserat. Gilles område föreslås av gille eller styrelse och beslutas på hushållningssällskapets ordinarie stämma, som tillika antar stadgar för gillena. På hushållningssällskapets stämma gäller att en fullmäktig inte kan företräda fler än ett gille.
 
§ 20
Hushållningsgillenas ändamål är att inom sina områden främja hushållningssällskapets verksamhet i enlighet med dessa stadgar och de bestämmelser, som blivit fastställda av hushållningssällskapets ordinarie stämma.
 
§ 21
Hushållningsgille skall årligen hålla ordinarie möte minst 30 dagar före hushållningssällskapets ordinarie stämma.
 
Extra möte skall hållas när gillets styrelse finner att det behövs.
 
Personer inom hushållningsgillets område som är medlemmar i hushållningssällskapet äger rösträtt vid hushållningsgillets ordinarie möte.
 
Till styrelse utser hushållningsgillet för en tid av två år minst tre styrelseledamöter, räknat från det ordinarie mötet. Hushållningsgillets ordinarie möte utser ordförande för en tid av ett år. I övrigt konstituerar gillesstyrelsen sig efter det ordinarie årsmötet.
 
Hushållningsgilles räkenskaper och förvaltning skall granskas av två revisorer, utsedda av ordinarie möte med hushållningsgillet för tiden till och med nästa ordinarie möte.
 
Kallelse till hushållningsgillets ordinarie möte eller extra möte skall utfärdas av ordföranden och införas i hushållningssällskapets publikation, eller i en eller flera av de mest spridda tidningarna i området, eller skriftligen direkt till medlemmarna, minst två veckor före mötet.
§ 22
På årsmötet skall följande ärenden behandlas; protokoll föras och justeras av på mötet utsedd medlem. Extra möte hålles då gillesstyrelsen bedömer att behov föreligger.
1. Förvaltningsberättelse
2. Revisorernas berättelse
3. Fråga om ansvarsfrihet
4.Arvoden och ersättningar till funktionärer
5. Val av ledamöter
    Val av ordförande på ett år
    Val av revisorer för ett år
    Val av valberedning
    Förslag till ledamot i Sällskapets valberedning
    Val av fullmäktigeombud
                               
 6.Väckta motioner
7.Verksamhets- och aktivitetsplan
 
§ 23
För Hushållningssällskapet skall finnas en fullständig medlemsförteckning, upptagande de olika hushållningsgillena och de medlemmar, som tillhör varje hushållningsgille.
 
 
Val av fullmäktige
 
§ 24
Val av fullmäktige sker på hushållningsgilles årsmöte. Fullmäktig väljes för tiden t o m hushållningsgillets ordinarie möte första året efter valet. För varje fullmäktig väljes minst en ersättare för samma tid.
 
Hushållningssällskapets ordinarie stämma fastställer för varje tvåårsperiod det antal fullmäktig, dock lägst en, som skall väljas av varje gille. Antalet fullmäktige för ett hushållningsgille är proportionellt mot antalet medlemmar i hushållningssällskapet. Gillesordförande är självskriven fullmäktigeledamot Antalet fullmäktige bör inte överstiga två procent av antalet medlemmar och skall aldrig vara lägre än dubbla antalet styrelseledamöter.
 
§ 25
Varje medlem har rösträtt vid val av fullmäktige.
Valbar till fullmäktige eller suppleant är den som har rösträtt i valet.
 
§ 26
Val av fullmäktige skall ske öppet, dock att, om någon röstberättigad begär det, skall valet förrättas med slutna sedlar.

 
Besvär
§ 27
Medlem i hushållningssällskapet som anser att något beslut av det hushållningsgille som medlemmen tillhör, fattats i strid med hushållningsgillets eller hushållningssällskapets stadgar kan hos styrelsen för hushållningssällskapet anföra besvär inom tre veckor, räknat från den dag då beslutet fattades. Styrelsens beslut kan inte överklagas inom hushållningssällskapet.
 
 
Stadgeändring m. m.
 
§ 28.
Beslut om ändring av dessa stadgar eller om hushållningssällskapets upplösning skall, för att anses antaget av hushållningssällskapet, ha fattats av samtliga röstberättigade på en stämma eller ha beslutats med minst 2/3 majoritet av de röstande vid två på varandra följande stämmor, varav minst en ordinarie stämma.
 
 
Övergångsbestämmelser
 
§ 29
På hushållningssällskapets ordinarie årsmöte år 2003 enligt senast antagna stadgar, tas ärende om dessa stadgars godkännande upp för andra gången. Det sker i dagordningen efter ärende om ansvarsfrihet för styrelsen. Om mötet beslutar anta stadgarna på årsmötet börjar de gälla när årsmötet avslutats.
 
Omedelbart efter årsmötets avslutning hålls en extra stämma där dagordningen enligt § 9 i dessa stadgar följs med följande ordning och särskilda iakttaganden:
1.       Val av stämmans ordförande
2.      Anmälan av stämmans protokollförare
3.      Fråga om godkännande av röstlängd. Röstlängden är baserad på fullmäktige från samtliga 31 gillen och 2 nämnder i Hushållningssällskapet Väst samt styrelsens ledamöter och ledamöterna i förvaltningsutskottet i före detta Hushållningssällskapet Göteborg och Bohuslän
4.      Val av fyra personer att justera stämmans protokoll. På denna stämma väljes två personer från före detta Hushållningssällskapet Göteborg och Bohuslän och två personer från före detta Hushållningssällskapet Norra Älvsborg att justera stämmans protokoll
5.      Fråga om stämman utlysts i behörig ordning
6.      Fastställande av dagordning
12-24              …enligt dagordning i § 9 i dessa stadgar
 
Vid val av styrelsens ledamöter första gången enligt dessa stadgar skall halva/näst intill halva antalet ledamöter väljas på ett år och övriga ledamöter på två år.