|
Nordisk mat är riktigt nyttig för oss nordborI en nyligen producerad studie, "NorDiet" publicerad i Journal of Internal Medicine, har Viola Adamsson doktorand på Uppsala universitet och nutritionschef på Lantmännen visat att en kost baserad på nordiska livsmedel sänker det onda kolesterolet med i genomsnitt 21 procent och kan ge stora effekter på blodtrycket. Läs mer här... |
|
Mat är något som angår alla i Herrljunga kommunI Herrljunga kommun har man bestämt sig för att satsa på kosten. Maten ska smaka bra och miljön i de offentliga matsalarna ska förbättras. Dessutom vill man höja statusen rejält. I Herrljunga kommun ska man vara stolt över den mat som serveras och matgästerna ska känna sig nöjda. Fokus Matglädje blir därför ett välkommet inslag i arbetet att förbättra den offentliga måltiden. Läs mer här... |
|
Nu ska matsvinnet minska i de offentliga kökenMindrematsvinn.nu är det senaste i raden av HS matkonsulters nationella projekt. Under 2011-2013 kommer kommuner i landet att erbjudas utbildningar och workshops för måltidspersonal på temat matsvinn. Parallellt produceras en konkret verktygslåda med utbildningsmaterial så att inte bara medverkande kommuner får möjlighet att ta del av projektet. Läs mer här... |
|
Maten och den offentliga upphandlingenDen offentliga maten är ett hett debattämne idag och på många håll hörs önskningar om mer ekologiskt och mer närproducerat. Det är viktigt att ställa krav på produkterna när en kommun upphandlar livsmedel men kraven får inte bryta mot de regler som gäller för offentlig upphandling. Läs mer här... |
|
Fokus Matglädje- tre steg till hållbar måltidsutveckling och matglädje. Det bubblar av aktivitet inom den offentliga måltidsverksamheten i Sverige. I det nationella projektet Fokus Matglädje får alla Sveriges kommuner möjlighet att lyfta den offentliga måltiden genom konkreta, inspirerande utbildningar med matgästen i fokus. Klimatsmart mat med hållbara råvaror och kreativ matlagning ingår i helhetslösningen för måltidslyftet. Läs mer här...
|
|
Ny potatisbokBranschorganisationen Svensk Potatis är en konkurrensneutral branschorganisation som vill främja potatiskonsumtionen. Under oktober månad kommer man att lansera en helt ny potatiskokbok för storhushåll. Läs mer här...
|
|
Nya tider för offentliga måltider i GöteborgDet bubblar av aktivitet i Göteborgs Stads omfattande måltidsprojekt, Måltid Göteborg. Fram t.o.m. 2010 utbildas drygt 600 personer inom den offentliga sektorn för att nå målen gällande bland annat matlagning från grunden, miljömedvetenhet, säsongsanpassade måltider, måltidsmiljö och svinn. Läs mer här...
|
|
Att vara på lägerUtbildnings- och inspirationsfilm med handledning om mat, rörelse, avslappning av ungdomar med funktionshinder för ungdomar med funktionshinder. Läs mer här... |
|
Picknick och utflyktsmatMat smakar så mycket bättre utomhus! Bra utflyktsmat är oftast mat som kan ätas kall och som man kan äta direkt ”ur handen” tex piroger, portionspa-jer, wraps, pannkaksrullar, fyllda bröd (tex tunnbröd, pitabröd, pain riche etc) – då slipper man också disken... Läs mer här...
|
|
Från knöl till guldklimp i storkökenGott, resursklokt och rätt tillagat. Med de orden ska potatisens status höjas i de svenska storhushållen. På uppdrag av branschorganisationen Svensk Potatis driver Eleonor Schütt från Hushållningssällskapet Väst tillsammans med Margareta Andersson från Fomaco AB, projektet Potatis i skolkök/storkök, en del av Svensk Potatis omfattande EU projekt. Läs mer här...
|
Hjälp det är matdags igen!Stress, idétorka vid spisen och matvägrande barn – det är inte alltid lätt att få till familjens måltider. Det märks inte minst på BVC där matfrågorna är många. Men det fi nns hjälp att få och ibland är den enklare än man tror. Läs mer här...
|
|
Miljoner ton mat kastas i sopornaTrött på att handla? Försök då att minska matsvinnet!
|
|
Ooopps! – tomt i plånboken? En hel vecka kvar till lön och tomt i plånboken, hur klarar man det?Ja, förhoppningsvis är det kanske inte helt tomt men du inser snabbt |